Здравей и добре дошъл в този трети урок.

Третата стъпка от „Концепция на здравето в 4 стъпки“ се отнася до клетъчното хранене

За поддържане на здравето на високо ниво, е необходима качествена храна.

Правилното хранене създава условия за оптимално физическо и психическо развитие и гарантира висока работоспособност.

Всеки ден клетките трябва да се хранят и снабдяват с: 28 аминокиселини, 15 минерала, 7 групи ензими, пробиотици, 3 полиненаситени мастни киселини, 12 витамина и др.

Ако по време на първите 2 стъпки (виж предишните уроци) бяхме загрижени за създаването на благоприятна среда за здравето на нашите клетки, то сега трябва да се погрижим за това да храним правилно.

Ако не подхранваме правилно клетките, те няма да могат да се възпроизвеждат правилно.

Какво да ядем тогава?

За съжаление голяма част от храната, която хората поглъщат, не е „истинска храна“ – тя дава само калории, но не и хранителни вещества на нашите клетки (ето защо трябва да говорим за клетъчно хранене, а не само хранене).

Бързият ритъм на живот и научното и технологично развитие, коренно промениха качеството и силата на нашата храна.

Експертите казват, че много храни днес съдържат така наречените „празни“ калории – просто помислете за известните продукти, които идват от някои известни ресторанти за бързо хранене.

Но проблемът не се решава само чрез избягване на така наречената нездравословна храна.

Продуктите, които пристигат на нашата маса, се отглеждат на бедни почви и често са замърсени или преработени с различни химикали.

Зеленчуците и плодовете изглеждат изключително привлекателни в супермаркетите, но за съжаление са третирани с пестициди, за да изглеждат толкова добре.

Както е известно, пестицидите са токсични за нервната система, причиняват хормонални смущения и мозъчни нарушения при децата.

За щастие, през последните години, започваме да говорим все повече за правилно хранене и за клетъчно хранене. И макар, все още, да сме далеч от истинската информираност, вече сме направили някои важни стъпки.

И днес много хора вярват, че поддържат здравословен начин на живот, само защото внимават с диетата си и приемат висококачествени хранителни добавки.

Но както току-що видяхме в нашата концепция за здраве, храненето е третата стъпка.

Какво означава това?

Това означава, че дори да внимавате как се храните, ако не сте постоянни в първите 2 стъпки, тялото трудно поддържа състоянието на равновесие, за което говорихме в първия урок.

Никога няма да се уморим да повтаряме важността на първите две стъпки от „концепция на здравето в 4 стъпки“, защото те са в основата на трайното  благополучие.

Е, в този момент остава да разбереш коя е последната от 4-те стъпки.

>>Разбери повече в следващия урок